Babeczki

0
433

Któż z nas nie kocha tradycyjnych babeczek? Chyba każdy z dzieciństwa doskonale pamięta ten wyjątkowy smak, zarówno samego ciasta, jak i nadzienia. Nic więc dziwnego, że polskie kulinaria tak bardzo zachęcają nas ciągle, abyśmy w domu kultywowali tradycję ich przyrządzania. Jak je wykonać?

Podstawą jest oczywiście ciasto. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrej jakości mąkę pszenną, masło, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu, cukier puder oraz jedno jajko. Z tych zaledwie czterech składników może powstać naprawdę wyjątkowe ciasto kruche. Wszystkie składniki należy po prostu ze sobą starannie połączyć. A później schować ciasto na godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Po godzinie wyjmuje się je, rozwałkowuje i szklanką wycina krążki, którymi wypełnia się specjalne foremki od środka. Oblepione ciastem foremki wkłada się do piekarnika na około 20 minut. Tyle wystarczy, żeby ciasto się upiekło. Po wyjęciu babeczek z piekarnika i z foremek napełnia się je ulubioną masą, może być to krem budyniowy.