Kuchnia indukcyjna

0
615

Zalety kuchni indukcyjnej

Kuchnie indukcyjne zdobywają sobie na popularności, są alternatywą dla kuchni gazowych jak i elektrycznych, które są tańsze, ale mniej wydajne niż płyty indukcyjne. Kuchnia indukcyjna sprawdzi się w każdej kuchni aranżowanej w nowoczesnym charakterze. Ma ona estetyczny wygląd, łatwo można utrzymać ją w czystości i idealnie pasuje do nowoczesnych wnętrz. W sprzedaży płyty indukcyjne są bardzo różne, od tradycyjnych czarnych po całkowicie białe, wszystkie nadają się do zabudowy. Niewątpliwą zaletą indukcji jest znaczna oszczędność energii – w porównaniu do kuchenek elektrycznych, indukcja pozwala na zaoszczędzenie nawet do 25-30% energii, ponieważ pole grzewcze inteligentnie „dopasowuje” się do wielkości dna garnka, nie powodując marnowania energii. Trzeba dodać, że dzięki temu również czas gotowania skraca się, średnio o 30 minut w porównaniu do kuchni gazowych. Co ważne, kuchnia indukcyjna podczas gotowania nie nagrzewa się, przez co nie ma zagrożenia poparzeniem, a jeśli nawet produkty upadną czy wyleją się nam na jej powierzchnię, nie będą się przypalać czy tworzyć nieestetycznego osadu. Jest to rozwiązanie bardzo dobre szczególnie wtedy, gdy w domu są małe dzieci. Część płyt jest wyposażona w czujniki wyłączające urządzenie, jeśli zapomnimy o potrawie zostawionej na włączonej kuchence. Trzeba jedynie pamiętać, że do kuchenek indukcyjnych wymagane są specjalne garnki, które będą się nagrzewać po położeniu ich na włączonej płycie. Jeśli nie będą one przeznaczone do gotowania na kuchenkach elektrycznych to niestety, ale okażą się bezużyteczne!