Składniki:
1. 40 dag mięsa z piersi kurczaka
2. 10 dag orzechów nerkowca
3. 3 cebule dymki
4. 4 torebki ryżu
5. 2 ząbki czosnku
6. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
7. 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
8. 4 łyżki oleju sojowego
9. Sos sojowy
10. 10 dag kiełków sojowych
11. Posiekany szczypiorek
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, przykryć i odstawić na pół godziny. Cebulę oczyścić i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać mięso i razem smażyć przez chwilę mieszając, co jakiś czas. Dodać orzechy, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sosem chili, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i dusić przez około 10 minut. Kiełki sojowe opłukać i osaczyć, dodać do potrawy, wymieszać i podgrzewać około 3 minuty.
Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, odsączyć i podawać z kurczakiem z orzechami posypany szczypiorkiem.