Babeczki Maślankowe

0
470

Składniki:

1. 1,5 szklanki maślanki
2. 1/3 szklanki oleju
3. 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
4. 1 jajko
5. 2/3 szklanki cukru
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. Pół łyżeczki sody oczyszczonej
8. 1 laska wanilii
9. 1 limonka (skórka i sok)
10. 1 cytryna (skórka i sok)
11. Tłuszcz do foremek
12. Cząstki cytryny do dekoracji

Wykonanie:

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyskrobać rdzeń, który następnie dodać do maślanki i dokładnie wymieszać dodając także olej i jajko (najlepiej to wszystko dokładnie zmiksować).
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Cytrynę i Limonkę dokładnie wyszorować i sparzyć, a następnie wysuszyć i zetrzeć z nich skórkę, a sok wycisnąć. Wyciśnięty sok i ? startej skórki dodać do mąki. W jednej miseczce zmiksować składniki sypkie i płynne na gładką masę. Foremki do babeczek (z kominkiem) wysmarować tłuszczem i napełnić przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na około 25 minut.
Po upieczeniu, babeczki zostawić w foremkach około 10 minut a następnie wyjąc, ostudzić i udekorować resztą skórki cytrynowej i cząstkami cytryny.