Wódka sour – poprawna wersja

0
4263

Wódka sour! Tak się ją pije w Szczecinie.

Wódkę sour można dostać w każdym lokalu na świecie. Drink jest prosty i składniki są typowe. Z doświadczenia wiem, że około 90% gości wraca po tą wersję wódki sour. To jest właściwie caipiroska, ale nazwa wódka sour lepiej się przyjęła w Szczecinie, nie wiem jak w innych miastach. Może któryś z czytelników wie? To jest ta najlepsza, najbardziej prawidłowa i najsmaczniejsza wersja, i KONIEC!

Potrzebujesz:Wódka sour – poprawna wersja

– 40 ml wódki

– pół cytryny

– 3 łyżeczki cukru trzcinowego

– lód kruszony

Sposób przygotowania:

Ćwiartki cytryn zasypujemy cukrem trzcinowym. Warto zwrócić uwagę aby cytryny leżały skórką do dna.

Porządnie muddlerujemy aby dobrze utrzeć cukier z cytryną oraz wydobyć jak najwięcej soku.

Tak to ma wyglądać, jeżeli przeszkadza Wam cukier trzcinowy wciągany przez rurkę polecam zamienić go na syrop cukrowy lub sour mix z tym, że on jest już z sokiem z cytryny.

Zasypujemy naszą bazę lodem kruszonym. W tym momencie można dodać każdy inny alkohol i dopełnić go napojem na jaki akurat macie ochotę. Warto próbować!

Lejemy wódkę. Kto jak lubi, goście zawsze akcentują mruknięciem pozwolenie na odsunięcie butelki

Dobrze mieszamy, warto podnieść zawartość dna lekko do góry. Wódka sour juz gotowa.

Na koniec wkładamy dwie rurki, ta druga po to gdyby pierwsza zapchała się lodem kruszonym lub cytryną.

Smacznego!!

Piszcie do nas na FB,komentujcie wpisy, zdjęcia! Chętnie odpowiemy na propozycje i uwagi.

Pamiętaj – pij odpowiedzialnie.