Malinowe mojito – klasyk z owocami

0
1041

Malinowe mojito.

Witajcie. Na zewnątrz coraz cieplej! Może mojito? Malinowe moijto jest prostą wariacją klasycznego drinka.  Letnie owoce są coraz bardziej dostępne,mogą to też być jeżyny, porzeczki albo jagody. Użyjcie tego co lubicie najbardziej! Jesienią, kiedy był szczyt sezonu na dynie – wpadliśmy na pomysł spróbowania mojito dyniowego. Wyszło równie pyszne bo dynia jest z tej samej rodziny roślin co arbuz albo ogórek, a te mają orzeźwiający posmak. Malinowe mojito – polecamy.

Potrzebujesz:Malinowe mojito – klasyk z owocami

– jasny rum

– limonka

– 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

– lód kruszony

– 7-10 malin

– 10 listków mięty

– kilka jeżyn

Sposób przygotowania:

Malinowe mojito zaczynamy od pokrojenia limonek i utarcia ich z cukrem. Zależy nam na dużej ilości soku.

Dodajemy maliny i również je rozgniatamy.

Wybieramy kilka ładnych listków mięty, można je przed dodaniem lekko uderzyć w dłoniach i przetrzeć brzeg szklanki.

Zasypujemy naszą bazę odrobiną lodu kruszonego, możemy dodać kilka jeżyn do ozdoby i ponownie lekko zasypać lodem kruszonym. Malinowe mojito potrzebuje jeszcze trochę rumu

Wlewamy 40 ml jasnego rumu.

Dobrze mieszamy wszystko co jest na samym dnie, podnosimy do góry i dodajemy odrobinę wody gazowanej, na koniec dodajemy lód kruszony „z górką”.

Malinowe mojito przyozdabiamy listkami mięty i owocami. Tak prezentuje się malinowe mojito. Smacznego.

Jeżeli nie macie limonek i trzcinowego cukru to użyjcie cytryn i zwykłego, białego cukru. Malinowe mojito również wtedy wyjdzie.

Najprostszy sposób na domowy, kruszony lód – kostki lodu (np. z torebki) zawijamy w kuchenną ściereczke i kilkoma pewnymi ruchami roztrzaskujemy jakimś twardym kuchennym narzędziem.