Pizza Poznań

0
695

Pizza Poznań była podstawowym składnikiem ludów kultury śródziemnomorskiej od czasów epoki kamiennej. Początkowo był to placek pieczony na kamieniach przy ognisku. Placek był przyprawiany przyprawami i używany zamiast sztućców do zabierania zupy. Pierwszy przepis na pizzę pochodzi z I wiek n.e. W wydrążonym kawałku chleba umieszczano mięso kurczaka, ser, czosnek, miętę, pieprz, oliwę. Nazwa pizza pojawiła się po raz pierwszy w średniowieczu. Wiązało się to ze sprowadzeniem do Europy pomidorów z Peru. Pizza weszła na salony w XIX wieku. Dzisiaj pizzę można przyrządzić samodzielnie. Bardzo ważne jest przygotowanie ciasta. Ciasto powinno być delikatne, kruche i chrupiące. Przygotowanie takiego ciasta jest niemożliwe w tradycyjnej kuchni. Pizzerie wyposażone są w piece, które wyłożono kamieniem. Pozwala to na równomiernie pieczenie i wchłanianie wilgoci z ciasta. Obecnie na rynku dostępne są kamienie, które wkłada się do domowego piekarnika. Taki zestaw do pizzy składa się z kamienia (średnica 33 cm, grubość 2 cm) i łopatki do ciasta. Kamień należy włożyć do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu kamienia należy usunąć resztki ciasta i przetrzeć ściereczką.