Kilka słów o zdrowym odżywianiu w pracy

0
689

Natłok obowiązków i życie w ciągłym pośpiechu sprawiają, że zapominamy o podstawowych potrzebach naszego organizmu, w tym o regularnych posiłkach. Często zapominamy zjeść śniadanie lub też odsuwamy je na później, aż zastaje nas pora obiadowa. Wtedy zwykle sięgamy po jedzenie gotowe, najczęściej wysokokaloryczne, tłuste i niezdrowe. Taki tryb życia wpływa niekorzystnie nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na koncentrację, pamięć oraz jasność i szybkość myślenia, co nie jest przecież bez znaczenia w pracy. Gdy do ośmiu godzin pracy dodamy czas na dojazd do niej i powrót, wyjdzie nam około 10 godzin spędzonych poza domem. Wiele osób potrafi nie zjeść przez ten czas nic, tylko wypija kolejną kawę. Często zdają sobie nawet sprawę, że ich nawyki żywieniowe są złe, jednak mimo to nie podejmują żadnych kroków w kierunku poprawy. A warto, gdyż zdrowe żywienie sprawia, że czujemy się lepiej, pracujemy wydajniej i mamy lepszą koncentrację.
Zastąp kawę herbatą pu-erh

Przede wszystkim musimy nauczyć się jeść regularnie, najlepiej co trzy godziny. W pracy natomiast powinniśmy mieć przy sobie niegazowaną wodę, która nie tylko zaspokoi pragnienie, ale także zapobiegnie podjadaniu. I zrezygnujmy z picia kilku kaw w trybie jedna po drugiej. W jej miejsce wybierzmy herbatę pu-erh. Zawiera ona żelazo, selen, wapń, witaminę E i przeciwutleniacze, dzięki czemu działa pobudzająco.
Pierwsze śniadanie

Pierwsze śniadanie w postaci kanapek powinniśmy zjeść przed wyjściem z domu. Wtedy też przygotujmy sobie drugie śniadanie oraz przekąskę, które zabierzemy do pracy. W roli drugiego śniadania świetnie sprawdzą się takie dania, jak kanapki z wędliną albo białym serem i pomidorem, płatki śniadaniowe lub musli z mlekiem, albo jogurt naturalny z pokrojonymi owocami. Jako przekąskę weźmy sałatkę owocową polaną jogurtem lub warzywną, najlepiej z warzyw sezonowych. Możemy wziąć też pokrojone warzywa lub owoce. Sałatki warzywne i owocowe są dobrym pomysłem, gdyż wzbogacają dietę o witaminy i błonnik. Możemy też wziąć do pracy opakowanie pieczywa chrupkiego, które zostawimy w pracy, jako że jest to produkt suchy, mający długi termin przydatności do spożycia. Wystarczy trzymać w torebce foliowej.
Co jeść na obiad?

Po południu najlepiej będzie zjeść tradycyjny obiad domowy, złożony z trzech elementów, takich jak mięso drobiowe lub ryba, surówka oraz ziemniaki. Możemy zjeść również spaghetti z sosem pomidorowym. Dobrym rozwiązaniem będą warzywa gotowane na parze oraz makarony i kasze gruboziarniste. Unikajmy natomiast wszelkich błyskawicznych dań instant, czyli zup w proszku i tym podobnych, gdyż zawarty w nich glutaminian sodu powoduje zatrzymanie wody w organizmie.
Podwieczorek

Na podwieczorek natomiast zjedzmy dowolny owoc, najlepiej ulubiony, aby posiłek ten nie był tylko zaspokojeniem głodu, ale także przyjemnością.

Pamiętajmy o tym, by jeść kilka posiłków w ciągu dnia, mniejsze ilości, a częściej. Ponadto praca zajmuje nam połowę każdego pracującego dnia, a to składa się na około 1/3 życia. Dlatego też warto zainteresować się tym, co w pracy jemy i jaki ma to wpływ na nasze ciało i umysł.