Zmysł wzroku a jedzenie

0
617

Niektóre potrawy przyciągają nas do siebie, gdy tylko je zobaczymy. Inne natomiast odpychają swoim wyglądem. Czasami robimy się głodni, gdy poczujemy przyjemny zapach, innym razem natomiast rezygnujemy z jedzenia, gdy poczujemy nieprzyjemny odór. Nie do przecenienia jest wpływ wszystkich zmysłów na to, czy jedzone przez nas potrawy nam smakują. Dlatego też, kulinaria skupiają się nie tylko na smaku, lecz także na innych zmysłach. Najważniejsze wydają się tutaj węch i wzrok. Jednak nie bez znaczenia pozostaje dotyk, a czasami nawet i słuch! Dlatego też, czasami proces przygotowania konkretnego dania jest wydłużony ze względu na troskę o elegancki sposób podania. W skrajnych przypadkach układanie jedzenia na talerzu trwa dłużej niż jego przyrządzenie. Wydawać by się to mogło absurdalne, jednak wcale takie nie jest. Klient chętniej wróci do restauracji, w której musiał długo czekać na jedzenie, ale pięknie ono wyglądało, niż do takiej, w której obsługa była błyskawiczna, lecz ułożenie jedzenia na talerzu niestaranne.