Ziemniaczane szaszłyki

0
362

Składniki:

1. 30 dag młodych ziemniaków
2. 15 dag piersi z kurczaka
3. 10 dag szynki (najlepiej długodojrzewającej)
4. 2 nieduże cebule
5. 2 kolorowe papryki
6. 1 łyżeczka mielonej papryki
7. Olej do smażenia
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na pół miękko. Pokroić szynkę na paseczki ok. 2 cm i owinąć nimi ziemniaki.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dosyć duża kostkę. Mieloną paprykę wymieszać ze szczyptą soli i obtoczyć w niej mięso z kurczaka.
Cebule obrać i pokroić w ósemki. Paprykę oczyścić i pokroić w kawałki podobne do kawałków kurczaka. Na patyczki do szaszłyków (zwilżone) nabijać kawałki mięsa, owinięte szynką ziemniaki, cebulę i paprykę. Szaszłyki oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.
Podawać z sałatką warzywną i pełnoziarnistym pieczywem.