Z czym można zrobić pierogi?

0
513

Pierogi stanowią jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Chętnie sięgamy po nie zarówno na co dzień, jak i od święta. Z największym smakiem zajadamy te, które wychodzą spod babcinej ręki, ale z niemałą przyjemnością wcinamy również kupne pierogi ze sklepu. Tymczasem gotowanie pierogów, choć czasochłonne, jest bardzo proste. Z czego można przygotować pierogowe nadzienie?
Jedną z ogromnych zalet tego rodzaju jedzenia jest to, że we wnętrzu pieroga może znaleźć się praktycznie wszystko, na co mamy ochotę. Tradycyjnie najczęściej trafia tam zmielone, ugotowane mięso, kapusta z grzybami lub farsz nazywany „ruskim” – ziemniaki zmielone z białym serem. Dużym powodzeniem cieszą się również pierogi w wersji na słodko, faszerowane owocami.
Dziś modne stają się pierogi ze szpinakiem wymieszanym z serem feta, wędzonym łososiem czy gotowaną soczewicą. Miłośnicy sztuki kulinarnej mogą jednak faszerować pierogi wszystkim, co tylko przyjdzie im do głowy. W ten sposób w prosty sposób możemy wykorzystać też resztki, które sprawdzą się przy przygotowaniu farszu.