Wykwintny sernik

0
441

Składniki:

Na spód:

1. 5 dag cukru pudru
2. 6 dag zmielonych migdałów
3. Pół łyżeczki cynamonu
4. 2 białka
5. 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
6. 2 łyżki kakao
7. Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Na masę:

1. 1 kilogram twarogu
2. 3 łyżki mąki pszennej
3. 1,25 szklanki cukru
4. 5 jajek
5. Pół szklanki śmietany kremówki
6. 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na wierzch:

1. 1 szklanka śmietany 18%
2. 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotować spód: białka ubić z cukrem pudrem, dodać zmielone migdały, cynamon, przyprawę piernikową, przesiane przez sitko kakao i drobno posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut.
Cukier, mąkę i twaróg dokładnie zmiksować ze śmietaną i ekstraktem waniliowym i dodając po jednym jajku. Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika na dalsze 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec około 1,5 godziny. Pozostałą śmietanę wymieszać z cukrem i posmarować wierzch placka i piec dalsze 15 minut. Udekorować.