Wyciskanie
1 vote, 9.00 avg. rating (135% score)

Coraz więcej osób sięga po świeżo wyciśnięte soki warzywne i owocowe, które obecnie każdy z nas może bezproblemowo przygotować we własnej kuchni. Wszystko to dzięki urządzeniom typu wyciskarki wolnoobrotowe, które miażdżąc składniki, wydobywają jednocześnie to, co jest w nich najbardziej dla nas wartościowe. Wyciskanie soków zalecane jest w każdym wieku, gdyż takie zdrowotne koktajle są skarbnicą witamin, minerałów i enzymów. Jako, że opychanie się warzywami i owocami może być dla wielu osób problematycznym wyzwaniem, to dzięki wyciśnięciu z nich soków można uzupełnić zapotrzebowanie na substancje odżywcze, bez niepotrzebnego obciążania organizmu. Soki są bowiem bardzo szybko trawione, nie zalegają w żołądku ani też nie fermentują w jelitach. Wszystko dlatego, że takie koktajle natychmiast przedostają się do krwiobiegu, zasilając organizm w niezbędne do jego prawidłowego działania witaminy i mikroelementy. Własnoręcznie przyrządzony sok z pomarańczy zawiera tylko i wyłącznie naturalny cukier, który zawarty jest w jej miąższu. Nie ma więc tutaj mowy o dodatku substancji słodzących, jak ma to miejsce w przypadku sztucznych soków marketowych z kartonu.