Torcik cappuccino

0
391

Składniki:

Na ciasto:

1. 2/3 szklanki cukru
2. 3 jajka
3. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
4. 3 łyżki mielonych migdałów
5. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

1. 1 szklanka kawy cappuccino
2. 2/3 kostki masła
3. 1 opakowanie budyniu waniliowego
4. Pół szklanki cukru pudru
5. Ziarenka kawy i prażone płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a białka ubić na sztywną pianę. Połączyć żółtka z pianą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami i połączyć z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 15 minut. Po wystudzeniu placek przekroić na 3 blaty.
Kawę cappuccino zagotować wlewając do niej rozrobiony proszek budyniowy. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem i dodawać do niego ostudzony budyń. Placki biszkoptowe przełożyć kremem budyniowym, posmarować także wierzch i boki i udekorować płatkami i ziarenkami kawy.