Torcik ajerkoniakowy
1 vote, 9.00 avg. rating (135% score)

Składniki:

1. 5 łyżek mąki pszennej
2. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3. 6 jajek
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5. 8 łyżek cukru
6. Pół szklanki mielonych orzechów
7. 6 łyżeczek żelatyny
8. 1 szklanka ajerkoniaku + 2 łyżki
9. 2 szklanki śmietany
10. 10 dag ciasteczek sezamków
11. Całe orzechy laskowe
12. Wiórki czekoladowe i bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 2 łyżkami cukru, połączyć z żółtkami, delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej oraz dodać mielone orzechy i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Tortownicę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni Celsjusza) na pół godziny. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w wodnej kąpieli. Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru a następnie dodać szklankę ajerkoniaku i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i wylać na upieczony spód. Schłodzić.
Schłodzony torcik polać resztą ajerkoniaku, boki posmarować kremem i poprzyklejać sezamki. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.