Tiramisu z migdałami

0
359

Składniki:

1. 24 podłużne biszkopty
2. 1 szklanka mocnej słodkiej kawy
3. 4 żółtka
4. Pół szklanki cukru
5. 1 opakowanie cukru waniliowego
6. 50 ml likieru migdałowego
7. Pół kilograma serka mascarpone
8. 3 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Podłużną foremkę wyłożyć folią aluminiową i na spodzie ułożyć połowę biszkoptów. Kawę wymieszać z likierem migdałowym i skropić ciasteczka.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Połączyć dokładnie z serkiem mascarpone aby wyszła gładka puszysta masa.
Połową przygotowanego kremu posmarować biszkopty ułożone w foremce, a następnie ułożyć następną warstwę ciastek i znowu skropić kawą z likierem. Rozsmarować resztę kremu. Całość wstawić, na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem całość oprószyć kakao (najlepiej zrobić to przez sitko).