Szczupak po polsku

0
648

Słynny od wieków w całej Europie przepis na „Szczupaka po polsku” odnajdujemy w „Pasażu” wiedzy Pałacu i  Muzeum Jana III Sobieskiego, w artykule poświęconym tej wyśmienitej potrawie. Marta Sikorska o przyrządzaniu szczupaka po polsku,  pisze w nim  W sosie do szczupaka spotykamy całe bogactwo zróżnicowanych i kontrastujących smaków. Bazą sosu jest wino, sam szczupak gotowany jest uprzednio w occie, zagęstniki to grzanka pszennego chleba, gotowana cebula, czy pietruszka, razem przetarte i rozcieńczone winem. Przyprawy to słodkie korzenie, kwiat muszkatołowy, kubeby (duże rodzynki), chiński gałganat (przypominający w smaku imbir), odrobina cukru oraz duża ilość zaprawionych cytryn. W przepisie czytamy, że każdy może użyć takich przypraw, aby uczynić potrawę według swojego własnego upodobania. W takim samym sosie można było gotować też reńskie ryby, karpie czy pstrągi ? był to więc smak uważany (…)za uniwersalny i pasujący do różnych gatunków ryb. Także na ten temat w artykule Aleksandry Kleśty-Nawrockiej: Sarmacka apteka: szczupak na poratowanie zdrowia, tamże.