Szarlotka z cynamonem

0
411

Składniki:

1. 4 jajka
2. 1 szklanka cukru
3. 4 szklanki mąki pszennej
4. 1 kostka masła
5. 2 opakowania cukru waniliowego
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 2 łyżeczki cynamonu
8. Szczypta soli
9. Około jednego kilograma winnych jabłek

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia, masło i żółtka i zagnieść kruche ciasto.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia i wylepić 2/3 porcji ciastem.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać je cynamonem, wymieszać. Przełożyć na blachę z ciastem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru i cukry waniliowe. Przełożyć na jabłka a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni Celsjusza i wstawić blachę z szarlotką na około jedną godzinę. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.