Syrop truskawkowy – powiew lata
1 vote, 3.00 avg. rating (74% score)

Syrop truskawkowy domowej roboty!

Syrop truskawkowy to skondensowany sok z cukrem, który możemy pić z dodatkiem wody lub traktować jako dodatek do drinków. Bardzo lubię oba zastosowania syropu, zwykle świeżo zrobiony syrop dodaję do alkoholu, a resztę pasteryzuję i zostawiam sobie na inną okazję, aby wypić z wodą lub zimą do herbaty. Serdecznie polecam każdemu wykonanie takiego syropu! Jest naprawdę smaczny i zapewniam, że dużo zdrowszy niż te, które są dostępne w sklepie!

Potrzebujesz:Syrop truskawkowy – powiew lata

– 2 kubki truskawek

– 1 kubek cukru

– 1 szklanka wody

Sposób przygotowania syropu:

Do odpowiednio dużego garnka, który pomieści wszystkie składniki na syrop truskawkowy, wsypuję cukier.

Dodaję wodę i włączam kuchenkę na średni ogień. Czekam aż cukier całkowicie się nie rozpuści, cały czas mieszając.

Następnie wrzucam truskawki pokrojone w ćwiartki i zwiększam ogień.

Gdy doprowadzę do gotowania się mikstury odrobinę zmniejszam ogień. Proces gotowania powinien utrzymywać się co najmniej kilkanaście minut. Co jakiś czas warto pomieszać. Truskawki same powinny zacząć się rozpuszczać tworząc czerwony, esencjonalny syrop. Jeżeli tak jeszcze się nie dzieje, to warto dłużej je pogotować, dużo przy tym mieszając.
Po ochłodzeniu syrop truskawkowy przelewam do butelki. Oczywiście część syropu próbuję od razu z wodą! Mmm smakuję niepowtarzalnie! Jak tylko syrop wystygnie nadaję się cudownie do mojego drinka, na który przepis znajdziecie tutaj.