Ryż brązowy w szybkowarze
1 vote, 5.00 avg. rating (95% score)

Zdrowszy ryż
Dylemat kulinarny każdego konsumenta, co powinno stanowić podstawowy składnik codziennego pożywienia, z pewnością nie stanowi zbyt poważnego problemu, gdyż ryż czy ziemniaki można z powodzeniem stosować na przemian. Rodzima tradycja spowodowała jednak, że zazwyczaj w codziennym jadłospisie na obiadowym stole gości zazwyczaj tradycyjny składnik sprowadzony do kraju za czasów panowania króla Jana Sobieskiego. Jednak spożywany w nadmiernych ilościach, ze względu na swoją wysoką kaloryczność, nie wpływa zbyt zdrowotnie na organizm. Przyzwyczajenia jednak do tradycji i pewnej wygody powodują, iż niewielu osobom chce zmieniać się utarte nawyki żywieniowe. Gdyby jednak pokusić się o odrobinę trudu w choćby częściowej zmianie diety żywnościowej, efekty byłyby bardziej pozytywne i korzystne dla zdrowia a także sylwetki ciała. Częściowa rezygnacja z pozycji ziemniaczanej i zamiana na dania ryżowe na pewno skutkowałaby lepszymi efektami zdrowotnymi i samopoczuciem, gdyż te drugie nie są tak tuczące.