Rum

0
819

Dziś rum określa się jako destylat przefermentowanego zacieru z soku, syropu i melasy oraz innych ubocznych produktów przerobu trzciny cukrowej. Wiadomo, że produkcja rumu odbywała się wszędzie tam, gdzie rosła trzcina cukrowa – w obu Amerykach,na wyspach u wybrzeży Ameryki Środkowej, w Indiach i Indonezji, w Afryce, a nawet w Chinach. W Europie znamy rum od czasu powrotu Krzysztofa Kolumba ze swojej drugiej podróży w 1494r. Przywiózł ze sobą baryłki rumu i syrop z trzciny cukrowej z wyspy Santiago (współczesna Jamajka).

RumW XVII wieku rum stał się bardzo popularny, W 1655 roku na okrętach Królewskiej Marynarki Wojennej zastąpiono rację piwa właśnie rumem. Podawano go z wodą, cukrem i sokiem z limonek co w dużym stopniu, choć nieświadomie uchroniło marynarzy przed szkorbutem, chorobie wywołanej przez niedobór witaminy C. Nazwano ten napitek grogiem na cześć admirała Edwarda Vernona, który miał przezwisko Old Grog. Są rumy lekkie (te jaśniejsze) i ciężkie (ciemniejsze) z większą ilością ekstraktu, bardziej słodkie.

Rum idealnie pasuje do drinków owocowych, tropikalnych, pasuje do niego limonka. Jest to jeden z moich ulubionych składników koktajli. Wydaje mi się, że najbardziej znany drink na bazie rumu to mojito (czyt. mohito). Jest super orzeźwiający i zna go chyba każdy. Ja wolę jednak cuba libre – na Havanie z dużą ilością limonki (ulubiony drink prawie każdego barmana). Mając w domu rum można również bardzo łatwo przyrządzić Daiquiri. Znane marki to miedzy innymi : Bacardi (ok. 60 zł za 0.7l), Havana (ok. 70 zł za 0.7l), Capitan Morgan (ok. 70 zł za 0.7l).

Zachęcam do próbowania.