Placek serowo ? makowy
1 vote, 9.00 avg. rating (134% score)

Składniki:

1. 0,75 kilograma mielonego twarogu
2. O,25 kilograma serka mascarpone
3. 1,5 szklanki mąki pszennej
4. 25 dag masła
5. 5 jajek
6. 1,5 szklanki cukru
7. 4 łyżki mleka
8. 2 łyżki soku z cytryny
9. 6 łyżek kaszy manny
10. Niepełna szklanka gotowej masy makowej

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pół kostki masła, pół szklanki cukru oraz jedno jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Pozostałe jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Resztę masła utrzeć z połową szklanki cukru. Dołożyć żółtka, twaróg i serek mascarpone, wsypać kaszę mannę, wlać mleko oraz sok z cytryny bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić z ? szklanki cukru, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części i do jednej dołożyć masę makową, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno wykładać masę serowa samą i tę z masą makową.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza i wstawić placek na około jedną godzinę, po wyjęciu i wystudzeniu udekorować.