Pieczeń rzymska z jarzynką

0
499

Składniki:

1. Około 80 dag mielonej wołowiny
2. Szklanka bulionu grzybowego (może być z kostki)
3. 2 czerstwe bułki
4. 1 cebula
5. 2 jajka
6. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
7. 3 łyżki marynowanych zielonych oliwek
8. 4 łyżki masła
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na jarzynkę:

1. 3 marchewki
2. 1 czerwona papryka
3. 5 łyżek śmietany
4. ? szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
5. 1 łyżka maki

Wykonanie:

Marchewkę i paprykę oczyścić, umyć, pokroić w niewielką kosteczkę.
Bułki namoczyć w bulionie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę; masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Bułki dokładnie odcisnąć i dodać do mielonego mięsa, wbić jajka, dodać zeszkloną cebulę. Oliwki odsączyć, drobno posiekać dodać do mięsa wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wyrobić na gładką masę i uformować owalną pieczeń.
Brytfankę wysmarować łyżką masła, włożyć pieczeń, wokół rozłożyć pokrojone warzywa i polać bulionem rozrobionym z ze śmietaną i mąką. Wierzch mięsa posmarować roztopionym masłem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Mięso w trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem.
Gotową pieczeń pokroić na plastry i podawać z ziemniakami.