Pieczarki
1 vote, 5.00 avg. rating (95% score)

Uprawa pieczarek jeszcze nigdy nie była tak możliwa jak teraz – w czasach dostępu do internetu. Każdy może zostać właścicielem domowej pieczarkarni!
Na początku warto wybrać gatunek grzyba: pieczarkę białą lub boczniaka. Każda z nich wymaga bowiem odmiennego podłoża: pieczarka kompostowanego obornika, najlepiej końskiego, a boczniak słomy.
Kiedy już wybierzemy rodzaj grzyba i będziemy dysponować podłożem zastanówmy się czy posiadamy miejsce, które będzie cechować się sporą wilgotnością, zacienieniem i gdzie łatwo będziemy kontrolować temperaturę. Najlepiej pieczarka rośnie w cieple, ok. 25 stopni Celsjusza. Do takich miejsc należą ciepłe piwnice, ale także stara szafka w kuchni! Po 2-3 tygodniach wygrzewania należy obniżyć temperaturę do 12-15 stopni – grzybnia będzie już na tyle rozwinięta, że zaczną rosnąć grzyby. Pamiętajmy tylko o częstym spryskiwaniu grzybni – pieczarka bardzo lubi wilgoć. Pierwszych zbiorów możemy spodziewać się po około miesiącu od założenia hodowli. A są one o wiele smaczniejsze niż te dostępne w sklepie. No i ta satysfakcja!