Orzechowiec

0
422

Składniki:

1. 2/3 szklanki mąki pszennej
2. 2/3 szklanki cukru
3. 5 jajek
4. 10 dag mielonych orzechów laskowych
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. Pół szklanki musującego wina
7. 2 opakowania budyniu waniliowego
8. 2 szklanki mleka
9. 2 kostki masła
10. 2/3 cukru pudru
11. Do dekoracji według uznania

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek; żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
Tortownicę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić tortownicę z ciastem na około 40 minut.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dalej ucierając dodawać zimny budyń.
Ostudzone ciasto przekroić na trzy blaty, każdy skropić winem musującym i przełożyć masą budyniową. Wierzch także posmarować cienką warstwą kremu i zrobić dekoracje. Przed podaniem schłodzić.