Mufiny mocno cytrynowe
1 vote, 10.00 avg. rating (145% score)

Mufiny mocno cytrynowe

Bardzo lubię wszystko co cytrynowe, dlatego nie mogłam przejść obojętnie wobec tego przepisu 🙂
Wiedziałam ,że to będzie strzał w dziesiątkę , mufiny po upieczeniu były dokładnie takie jak sobie wymarzyłam czyli… mocno cytrynowe, wilgotne i niezwykle smaczne:)Polecam.
Przepis ze strony Dorotus76.

Składniki: ( na 12 mufinek)

– 1 i 0,5 szklanki mąki
– 1 i 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i 0,3 szklanki cukru (dałam cukier puder)
– szczypta soli
– 90 g miękkiego masła
– 3 jajka
– 135 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
– otarta skórka z 3 cytryn (dałam 2)
– sok z 1 i 0,5 cytryny

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu.
Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując.
Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.

Przygotować formę – do muffinek lub dowolną inną. Wypełnić papilotki prawie do pełna.
Piec w temperaturze 180C przez około 15-18minut (piekłam 20 min.). Studzić na kratce.
Ostudzone polać polewą cytrynową lub posypac cukrem pudrem.

Smacznego:)