Miętowa piramida
1 vote, 3.00 avg. rating (74% score)

Składniki:

1. 2/3 szklanki mąki pszennej
2. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3. 3 jajka
4. 2/3 szklanki cukru
5. pół łyżeczki proszku do pieczenia
6. 4 łyżeczki żelatyny
7. 3 szklanki śmietany kremówki
8. 4 łyżki cukru pudru
9. 2 limetki (sok i skórka)
10. pół łyżeczki likieru miętowego

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem stawiając miskę nad garnkiem z parującą wodą. Do masy jajecznej dodać zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane mąki, dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na 12 minut. Po wystudzeniu, z placka wyciąć pięć kółek o różnej średnicy.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając sok wyciśnięty z limetek i otarta skórkę. Do jednej trzeciej kremu dodać likier miętowy. Poszczególne krążki smarować kremem śmietanowym układając od największego do najmniejszego. Ostatni posmarować kremem z likierem miętowym. Odstawić do schłodzenia, na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem można udekorować według uznania.