Makowa strucla
1 vote, 5.00 avg. rating (94% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 30 dag mąki pszennej
2. 15 dag twarogu
3. 6 łyżek mleka
4. 1 łyżeczka cukru waniliowego
5. Pół szklanki cukru
6. 6 łyżek oleju
7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
8. Szczypta soli

Ponadto:

1. 1 żółtko
2. 1 puszka gotowej masy makowej

Wykonanie:

Ser twarogowy rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki przeznaczone do zrobienia ciasta i zagnieść ciasto (grudki sera mile widziane). Zrobione ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Placki posmarować masą makową z puszki i zwinąć jak roladę. Po wierzchu posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i wstawić strucle na około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.