Kurczak z gruszką

0
468

Składniki:

Na marynatę:

1. 1 kostka warzywna
2. 1 kostka rosołowa
3. 1/3 szklanki oleju
4. Zielona pietruszka
5. Odrobina granulowanego czosnku
6. 1 czubata łyżeczka miodu
7. Duża szczypta ostrej mielonej papryki
8. Chili w proszku
9. Świeżo zmielony czarny pieprz

Ponad to:

1. 1 duża gruszka
2. 1 kurczak
3. 2 łyżki mąki pszennej
4. Kawałek kostki mięsnej
5. Sól

Wykonanie:

Przygotować marynatę: kostkę warzywną i rosołową rozgnieść widelcem, dodać do nich olej i dokładnie wymieszać, przyprawić solą, chili, papryką, dodać czosnek i miód i umytą, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron zrobioną marynatą i wstawić na kilka godzin (może być na noc) do lodówki, a następnie po wyjęciu środek kurczaka dokładnie natrzeć solą i włożyć do niego umytą i osuszoną gruszkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia, boki rękawa zamknąć wstawić na godzinę do piekarnika. Po godzinie, kurczaka wyjąć z rękawa, przełożyć do żaroodpornego naczynia, nakłuć w kilku miejscach i piec jeszcze około 20 minut.
Sos, jaki wytworzył się w rękawie, przelać do rondelka, wkruszyć kawałek kostki mięsnej, zaprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą, zagotować i podawać do kurczaka.