Kurczak po tajsku

0
459

Składniki:

1. Około kilograma filetów z piersi kurczaka
2. Pół łyżeczki suszonego imbiru
3. Pół szklanki sosu sojowego
4. 1 łyżeczka konfitury pomarańczowej
5. Sok świeżo wyciśnięty z połówki cytryny
6. 4 łyżeczki cukru
7. Pół łyżeczki posiekanej papryczki chili
8. 2 ząbki czosnku
9. 4 łyżki oleju
10. 30 dag ryżu
11. Sól

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w paski, włożyć do miski.
Sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny, konfiturą, cukrem i imbirem. Papryczki chili oczyścić, umyć osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać do przyrządzonego sosu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Marynatę wlać do miseczki z mięsem i dokładnie wymieszać. Miseczkę szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do schłodzenia w lodówce, na co najmniej godzinę.
Ryż opłukać na sitku pod kranem, osączyć i przesypać do garnka. Zalać lekko osoloną wodą i ugotować na sypko.
Olej rozgrzać na dużej, grillowej patelni, wrzucić zamarynowane mięso z kurczaka i smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Podawać z ryżem.