Kuchnia francuska

0
366

Kuchnia francuska słynie z wysokiej jakości produktów. Najczęściej kojarzona jest z serem, winem, bagietką, ślimakami i żabimi udkami. Kuchnia francuska jest różnorodna (różni się pomiędzy regionami). Położenie Francji powoduje, że w menu znajdują się m. in. ryby słono i słodkowodne, owoce morza, skorupiaki, mięczaki, zupy, kremy (zupa cebulowa). Często do potraw podawane są sosy. Francja położona jest w trzech strefach klimatycznych, co sprzyja uprawie roślin. Dużą rolę w kuchni francuskiej odgrywają wina, które łączone są z potrawami. W kuchni tej najważniejsze są trzy główne składniki: mąka, śmietana i masło. Francuzi jedzą trzy posiłki w ciągu dnia. Śniadanie jest słodkie. Poranny posiłek składa się z bagietki z dżemem, kawy z mlekiem lub herbaty. Pomiędzy 12, a 14 jedzony jest lunch. Najbardziej kaloryczna jest kolacja, która składa się z dań, przystawek i deserów. Inne popularne dania to m. in. pieczeń, tarta mięsna, zapiekanka. Kuchnia francuska to też niezliczona liczba serwów, które dojrzewają w spiżarniach.