Kuchnia chińska
1 vote, 9.00 avg. rating (135% score)

Kuchnia chińska oddaje istotę poglądów na naturę i życie charakterystyczne dla narodu, z którego się wywodzi. Chińczycy wierzą w równowagę i harmonię, pochodzącą z ciągłego przeciwstawiania się odmiennych, lecz uzupełniających się sił. Podstawowe czynności, jakimi są gotowanie i jedzenie także są oparte na tej wizji. W przepisach wywodzących się z kultury chińskiej niejednokrotnie występują przeciwieństwa np. smażone lody, sos słodko-kwaśny. Najczęściej używa się jarzyn, warzyw, jaj oraz drobiu. Chiny nastawione są przede wszystkim na rolnictwo, hodowla zwierząt dla celów spożywczych nie jest wyjątkowo popularne. Fakt ten tłumaczy przewagę drobiu w chińskim jadłospisie. Wołowina oraz cielęcina zajmują drugoplanowe pozycje.

Kuchnia chińska nie jest jednolita. Odmienny klimat, stosowanie różnorodnych rodzajów upraw i wpływ historii spowodował powstanie czterem głównych nurtów: szanghajski (wschodni), kantoński (południowy), pekiński (północny) oraz syczuański (zachodni).

Warunki geograficzne oraz klimatyczne sprawiły, że kuchnia wschodnia słynie z ryb i ryżu. W tutejszych daniach nie brakuje krabów, krewetek i ostryg. Zapach owoców morza czuć w każdej restauracji w tym rejonie. Kucharze używają łagodnych przypraw oraz sporej ilości cukru, który w połączeniu z sosem sojowym oraz innymi przyprawami daje potrawie specyficzny smak.

Kuchnia południowa słynie ze swojej ekstrawagancji. Ważnym elementem wielu kantońskich potraw jest polny drób m.in. żaby, szczury, węże, jaszczurki oraz insekty. Znane potrawy kuchni południowej to smażony ryż po kantońsku, wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, pierożki dim sum czy zupa z czerwonej fasoli.Kuchnia pekińska wywodzi się z północnej części Chin. Tutejsze potrawy charakteryzuje łagodny i delikatny smak a mięsa spożywa się więcej niż w innych rejonach. Częstokroć stosuje się w niej różnego rodzaju pierożki, kluski oraz makarony typu spaghetti i wstążki. Najbardziej znanym daniem jest kaczka po pekińsku oraz chińskie spaghetti.

Kuchnia pekińska wywodzi się z północnej części Chin. Tutejsze potrawy charakteryzuje łagodny i delikatny smak a mięsa spożywa się więcej niż w innych rejonach. Częstokroć stosuje się w niej różnego rodzaju pierożki, kluski oraz makarony typu spaghetti i wstążki. Najbardziej znanym daniem jest kaczka po pekińsku oraz chińskie spaghetti.

Kuchnia syczuańska słynie z pikantnych i ciężkich potraw. Do popularnych przypraw należy papryczka chili, imbir, czosnek, i pieprz syczuański. Kulinarną specjalnością regionu jest tofu z wieprzowiną lub wołowiną, kurczak kung pao, wieprzowina hui guorou oraz gorący kociołek huoguo.

Zaletą kuchni chińskiej jest stosunkowo krótki okres gotowania. Istotą tego obyczaju jest utrzymanie niemal nienaruszonych własności odżywczych stosowanych artykułów spożywczych. We wszystkich przepisach składniki muszą być pokrojone na drobne kawałki, dzięki czemu błyskawicznie się gotują.

Do bardziej nietypowych występujących w Chinach składników należy m.in. ocet ryżowy, kasztany wodne, anyż gwieździsty, chińska kapusta, czarne grzyby, kolendra, grzyby Mun, pędy bambusa, płetwy rekina, kiełki soi, oliwa sezamowy, chili z Syczuanu, sos ostrygowy, sos sojowy, ryżowe spaghetti, spaghetti sojowe, tofu i imbir.

Mieszkańcy Chin do posiłków przeważnie podają herbatę. Herbata jest jednym z najpopularniejszych napoi znanym na całym świecie. W rzeczywistości wywodzi się z Chin, gdzie od wieków była używana jako napój o właściwościach zdrowotnych i umiejętności usuwania zanieczyszczeń.

W kuchni chińskiej nie istnieje danie kluczowe, typowy posiłek składa się z przystawek oraz różnych dań tak samo ważnych. Potrawy mogą być podawane jedna po drugiej oraz mogą pojawiać się na stole naraz.