Kuchnia australijska

0
636

Kuchnia australijska – niepowtarzalna mieszanka kuchni świata!

Kuchnia australijska nie należy do najbardziej znanych w naszym kraju kuchni, choć posiada grono swoich zwolenników. Niewiele osób wie jednak, że opiera się na angielskich potrawach, które do Australii przywieźli emigranci i zesłańcy. Stąd w kuchni australijskiej tak istotne są takie dania jak: pieczeń z okazji ważnych świąt, kotlety z kością z rusztu i dania mięsne, podawane z dużą ilością warzyw.

Czy kuchnia australijska jest monotonna i nudna? Nie. Znajdziemy w niej i dania mięsne i różnorodne dania z warzywami i oryginalne desery. Współczesna, australijska kuchnia jest dynamiczna i stale się zmienia, co wynika w dużej mierze z otwartości na nowe smaki i dania, jakie przywożą ze sobą mieszkańcy innych krajów. Dlatego znajdziemy w niej obecnie także potrawy z wielu kuchni świata i dużą różnorodność.

We współczesnej, australijskiej kuchni duże znaczenie mają dania azjatyckie i europejskie. Znaczną popularnością cieszą się potrawy kuchni greckiej i włoskiej, co wynika z dużej ilości emigrantów z tych regionów, którzy decydują się osiąść w Australii. Ponadto w australijskiej kuchni można też znaleźć dużo świeżych warzyw i owoców z całego świata, co jest popularne zwłaszcza wśród tych konsumentów, którzy zwracają uwagę na zdrową dietę.

W ostatnim czasie istotną wagę przykłada się do gotowania na bazie naturalnych produktów, bez sztucznych składników, przetworzonych produktów, a opierając się na niskiej zawartości soli i tłuszczu, pieczeniu i gotowaniu mięsa i warzyw na parze. Australijczycy zwracają też uwagę na samodzielność wykonywanych posiłków, ich jakość i panujące obecnie trendy w kuchni.