Krem budyniowy
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Polskie kulinaria są niezwykle bogate w różnego rodzaju wypieki. Polacy od lat czerpią radość z pieczenia słodkich dań i ich spożywania. A ważne miejsce wśród nich zajmują ciasta z kremami. Jakie kremy kochamy? Różne. Jednym z najczęściej wykorzystywanych jest krem budyniowy. Jak się go przygotowuje?
Do przygotowania swojego kremu, potrzebna jest margaryna oraz własnoręcznie zrobiony budyń. Dla jego wykonania potrzebujemy mleko, cukier, jedno żółtko, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Po dwie łyżki każdej z mąk oraz żółtko mieszamy z niewielką ilością mleka i wlewamy do pół litra mleka gotującego się z cukrem. Na koniec możemy dodać też olejek waniliowy dla nadania smaku. Gdy wszystko razem zacznie się gotować, przybierze konsystencję budyniu. Wystarczy go wyłączyć i wystudzić. Pamiętajmy, że budyń możemy połączyć z margaryną jedynie wtedy, gdy będzie on wystudzony do temperatury pokojowej, bo inaczej się zważy. Tak przygotowany krem jest idealnym dodatkiem do tortów, karpatki, ptysiów, czy babeczek.