Konfitura – sos z malin i jeżyn
1 vote, 10.00 avg. rating (144% score)

Konfitura – sos z malin i jeżyn

W ramach tygodnia przetworów domowych, prezentuję moją : konfiturę malinowo-jeżynową.

Lejąca , lekko gęstawa konsystencja przypominająca sos o cudnym zapachu malin i leśnych jeżyn.

Najbardziej smakuje wtedy ,gdy polejemy nią : lody lub bitą śmietanę z owocami.

A gdy przyjdą zimne pochmurne dni, dodajemy ją do herbaty , zamiast cukru i ….wspominamy słoneczne letnie dni.

Wypróbowany przepis mojej mamy 🙂

Składniki:

– ok. 1 kg malin

– ok. 1 kg jeżyn

– ok. 10 łyżek cukru kryształu ( tylko nie cukier żalujący).

Wykonanie:

Maliny i jeżyny oczyszczamy z ogonków i myjemy.

Następnie umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem ,na małym ogniu ; tak długo ,aż owoce się zupełnie rozgotują ( nie zapominamy o mieszaniu).

Całość odstawiamy z ognia i czekamy ,aż nieco ostygnie.

Przestudzone owoce, przecieramy na sitku o drobnych oczkach, tak długo ,aż w sitku pozostaną nam same pestki.

Do przetartej masy dodajemy ok. 6-8 łyżek cukru ( ilość cukru zależy od naszych upodobań).

Należy jednak pamiętać , aby nie dodawać zbyt dużej ilości cukru, gdyż wtedy zamiast sosu, zrobi się dżem .

Powstałą masę, umieszczamy na gazie i podgrzewamy tak długo ,aż sos się zagotuje ( nie zapominamy o mieszaniu !).

Następnie wlewamy do słoiczków i zakręcamy nakrętką.

Słoiki z gotawą konfiturą ,umieszczamy w garnku z letnią wodą i gotujemy 5-10 min.