Kawa do ekspresów

0
514

Wielu ludzi zastanawia się, jaka jest najlepsza kawa do ekspresów. Ciężko wybrać jedną, gdy na rynku istnieją ich miliony, od różnych producentów, z różnych składników, o rozmaitych smakach i zapachach. Smakosze kawy mają swoje z gruntu wybrane preferencje, dlatego producenci dwoją się i troją, by zaspokoić wymagania najbardziej wybrednych klientów.

Szukając odpowiedniej dla siebie kawy, warto uzbroić się w cierpliwość, aby znaleźć tę jedną, która spełni wszystkie pokładane w niej oczekiwania. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę sposób jej przyrządzania. Dostępne w sklepach mieszanki różnią się jakością ziaren, proporcją zastosowanych odmian, a także sposobem wypalania ziaren. Wszystkie te cechy wpływają na końcowy smak i aromat napoju, gdy znajdzie się on już w filiżance.

W ekspresach ciśnieniowych, używanych do mieszanek typu espresso, kawę wypala się około 20 minut, w temperaturze do 230°C, aby zachować możliwie najwięcej aromatycznych substancji w ziarnach. W ekspresach przelewowych zaś ziarna wypala się szybko w wysokiej temperaturze, lecz powstałe kawy są kwaśne w smaku.