Kawa

0
625

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Jednak mało osób wie, jak wygląda proces produkcji ziaren, które trafiają na sklepowe półki

Zielone ziarna kawy, które rosną na drzewach, wymagają wieloetapowego procesu obróbki, zanim będą gotowe do zmielenia, a następnie zaparzania. Palarnia kawy jest miejscem, w którym zebrane ziarna są przetwarzane, przez wykwalifikowanych specjalistów. To właśnie palenie ma największy wpływ na ostateczny smak i aromat kawy, ważne jest więc, aby było odpowiednio przeprowadzone. Zielone ziarna nie mają wyrazistego smaku, ten powstaje dopiero w momencie kiedy poddawane są na wpływ wysokich temperatur. W zależności od długości palenia, kawy możemy sklasyfikować na jasno, średnio i ciemnopalone. Każda z grup charakteryzuje się własnymi walorami smakowymi. Najjaśniejsze ziarna, dadzą nam napar delikatniejszy w smaku, natomiast ciemniejsze pozwolą na wydobycie intensywności aromatów. Poddawanie kawy obróbce w tak wysokich temperaturach wymaga dużej precyzji, dlatego palarnie starają się jak najbardziej udoskonalać proces produkcji i czuwać nad jakością, powstających w nich produktów.