Karpatka

0
695

Karpatka to nic innego jak :dwa ciastka ptysiowe otulone pysznym śmietankowym kremem:)
Odkąd sięgam pamięcią zawsze lubiłam piec karpatkę , obserwować ronące w piekaniku ciasto, wyłaniające się wzgórza i pagórki, których niewiedząc czemu raz było wiecej ,innym razem mniej:)
To ciasto nigdy nie wygląda tak samo, za każdym razem przybiera inny kształt, tym razem moja karpatka wyrosła w jeden olbrzymi szczyt:)
Polecam:)

Przepis na dużą blaszkę 25 cm x40 cm.( można użyć jeszcze większej formy!)

Składniki ciasta:
(Z przepisu „Kuchni Polskiej” M.Caprari)

– 120 g masła
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mąki
– 5 jajek
– 0,5 paczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Wodę zagotować ze szczyptą soli, gdy zawrze dodać masło i gotować przez chwilę na małym ogniu.
Nastepnie dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondla. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijąć po jednym jajku nadal miksować, na koniec dodać proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie równe części , każda część upiec na oddzielnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w goracym piekarniku w 200 stopniach C. przez 20 minut.

Składniki kremu:
(Z przepisu na „Kremówkę ” z 1,5 porcji.)

– 3 szkl. mleka
– 1 i 0,5 szkl. cukru
– cukier waniliowy
– 5 żółtek
– 4 i 0,5 łyżki mąki pszennej
– 4 i 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 i 1/3 kostki masła

Dodatkowo:
– spory kieliszek brandy

Obydwie mąki , żółtka i 1/2 szkl. mleka zmiksować.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , wlać zmiksowaną masę , chwilę gotować ciągle mieszając ,(aż masa zgęstnieje) i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo letni bydyń.
Na koniec do kremu dodaje duży kieliszek brandy.

Gotowym kremem przełożyć zimne placki i tuż przed podaniem na stół ,obsypać obficie cukrem pudrem. https://matkawberku.pl/category/niemcy
Smacznego:)