Jesienna dieta

0
549

Według tradycyjnej medycyny chińskiej wszystko na świecie zależy od przepływu energii. Energia ta z kolei podlega tak zwanym cyklom których jest pięć.

Przyporządkowuje się im pięć żywiołów a im z kolei pory roku. Energia drzewa pojawia się wiosną a metalu jesienią. Wszystko to ma też związek z praca narządów w naszym ciele. Jesienny metal ma związek z pracą płuc oraz jelita grubego, odpowiada też za nastrój i wewnętrzną siłę. Teoria ta stała się podstawą leczenia w wielu technikach takich jak akupunktura czy feng shui. Jesień to czas, kiedy wszyscy zaczynamy bardziej dbać o nasz układ oddechowy. Zaczynamy nosić szaliki i golfy, unikamy zimnych napojów i przekąsek. Zarówno płuca jak i jelito grube eliminują z naszego organizmu produkty przemiany materii. Jeśli chcesz być zdrowym fundamentem diety powinny być trzy gorące posiłki dziennie. One nie tylko rozgrzewają, ale poprawiają krążenie krwi i ułatwiają wentylację 0płuc. W naszym kraju szczególnie popularną zupą jest rosół, jest to dobre rozwiązanie tak samo jak zwykła zupa warzywna. Jesienią warto też jeść zupy nawet an śniadanie. Starajmy się też wszelkie dania przyprawiać na ostro. Jedzmy gruboziarniste potrawy z pełnego przemiału. Posiłki z zawartością ziaren powinny stanowić połowę naszych dziennych Dan.