Jak gotować ryż brązowy na sypko?
1 vote, 9.00 avg. rating (135% score)

Układanie diety
Przy planowaniu swojej diety powinniśmy stosować się do podstawowych zasad. Mają być dla nas ułatwieniem i cenną wskazówką. Z tego powodu warto zapoznać się z ogólnymi wytycznymi. Dzięki temu znacznie lepiej dopasujemy poszczególne wartości do indywidualnych potrzeb i zyskamy pewność, że odpowiednio dbamy o organizm. Ilość i proporcje poszczególnych składników mogą mieć ogromny wpływ na przebieg procesów metabolicznych. Będzie to wyraźnie odczuwalne i może przełożyć się na nasze zdrowie. Z tego powodu w każdym posiłku muszą znajdować się wszystkie makroskładniki. Dobrym źródłem węglowodanów może być ryż. Inną opcją są kasze, makarony lub warzywa. Dodatkowo nasze ciało potrzebuje białka, które jest głównym materiałem budulcowym. Pozyskamy je z roślin strączkowych. Innym wariantem jest nabiał lub mięso. Warto mieszać w diecie produkty z różnych grup. Nie możemy zapominać także o tłuszczach. Znajdziemy je w nasionach i orzechach. W mniejszej ilości znajdują się także w pokarmach pochodzenia zwierzęcego.