Jabłkowa sangria podana w dzbanku – idealna na domówkę

0
1211

Jabłkowa sangria – na bazie wina muskat.

Witajcie. Dziś prezentujemy Wam przepis na pyszny drink, idealny do poczęstowania gości. Drinki wieloporcjowe to fantastyczny pomysł żeby ułatwić sobie jako gospodarzowi imprezę. Jabłkowa sangria jest bardzo smaczna nie tylko ze względu na muskata ale również z powodu wykorzystania wódki karmelowej, można ją kupić w sklepie – tak jak zrobiliśmy to tym razem, ale również można czystą zainfuzować karmelem i będzie ten sam efekt; nawet większa satysfkacja (swoją drogą właśnie jesteśmy w trakcie robienia nalewki pomarańczowej). Jabłkowa sangria nie jest bardzo mocna ale dla tych którzy chcą pić troche słabsze drinki proponujemy doszprycowanie wodą gazowaną.

Potrzebujesz:Jabłkowa sangria podana w dzbanku – idealna na domówkę

– 2 jabłka

– 2 gruszki

– butelka wina

– 160 ml wódki karmelowej

– puszka sprita

– laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłkowa sangria jak to sangria musi mieć wino – no to otwieramy ?

Cała butelka do dzbanka.

Dolewamy 160 ml wódki (4 kieliszki), ta wódka jest bardzo smaczna sama z sokiem pomarańczowym – polecam.

Dolewamy całą puszkę sprita i lekko mieszamy.

Kroimy jabłka i gruszki w cienkie plasterki, które potem dzielimy na pół. Na jeden duży dzbanek 2 jabłka i 2 gruszki w zupełności wystarczą. Wspaniale nasiąkają naszym drinkiem i są pyszne do jedzenia w trakcie popijania jabłkowej sangrii.

Wrzucamy wszystko do dzbanka, owoce będą się trzymać na górze. Na koniec dodajemy laskę cynamonu która wspaniale podkreśli jabłkowy charakter sangrii.

Tak się prezentuje jabłkowa sangria tuż przed rozlaniem do szklaneczek. Nam bardzo smakuje w takim wydaniu i w takich proporcjach ale można swobodnie dolać odrobinę wody gazowanej i też będzie pyszna.

Pamiętaj – pij odpowiedzialnie.