Indyk z twarożkiem

0
524

Składniki:

1. Półtora kilograma piersi z indyka
2. 1 pęczek dymki
3. 15 dag świeżych (lub mrożonych) podgrzybków lub pieczarek
4. 20 dag twarożku
5. 2 gałązki rozmarynu
6. 6 gałązek tymianku
7. 2 ząbki czosnku
8. 4 łyżki oleju
9. Mielona papryka
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, krótko opłukać, pokroić na mniejsze kawałki; cebulę oczyścić i posiekać. Na patelni rozgrzać połowę oleju i przesmażyć grzyby wraz z cebulą. Zdjąć z patelni, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wystudzić.
Pierś z indyka umyć i osuszyć. Mięso rozciąć tak, aby powstał duży płat. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Twarożek wymieszać z podsmażonymi grzybami i dymkami, dodać umyty, osuszony i posiekany tymianek u rozmaryn oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i rozsmarować na mięsie. Zawinąć ciasno w roladę i obwiązać nitką kuchenną.
Resztę oleju wymieszać z mieloną papryką i posmarować mięso. Roladę przełożyć do natłuszczonej brytfanki i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.