Gotowanie na słodko

0
359

Tradycyjnie uważa się, że dobry, polski obiad powinien być złożony z mięsa, dodatku skrobiowego oraz warzyw. W bardziej tradycyjnych domach tego rodzaju drugie danie powinno zostać poprzedzone podaniem zupy. Nie wszyscy zgadzają się z poglądem, że na obiad można zaserwować również coś słodkiego i znacznie lżejszego, a także – bezmięsnego. Tymczasem gotowanie na słodko również może być świetnym pomysłem.
Co można przygotować w ten sposób? W sezonie letnim dobrym pomysłem będą knedle lub pierogi z owocami. Wielu z nas z radością powitałoby na stole powrót do smaków dzieciństwa w postaci pysznej zupy owocowej. Od czasu do czasu warto zaserwować sobie też ryż na mleku, szczególnie ten z dodatkiem jabłka i cynamonu.
Jeśli obawiasz się, że twoi domownicy nie będą w pełni zadowoleni z tego rodzaju obiadu, wzbogać go o zupę warzywną lub sałatkę. Wtedy nawet największy łasuch z powodzeniem zaspokoi swój apetyt, a ty zyskasz pewność, że twoi bliscy każdego dnia otrzymują zbilansowany posiłek, wzbogacony o sporą porcję pożywnych warzyw.