Gotowanie na parze
1 vote, 2.00 avg. rating (65% score)

W każdym miesiącu przyrządzamy wiele posiłków. Staramy się, żeby było zróżnicowane, w taki sposób, aby nie znudziły się nam ani naszym domownikom. Zmieniamy zarówno składniki i gamę przypraw, jak i sposób przygotowywania potrawy. Czym można zastępować smażenie i pieczenie, po które sięgamy tak chętnie?
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o tym, że dla naszego zdrowia znacznie lepsze jest sięganie po gotowane potrawy. A jeszcze lepiej, jeśli zostaną ugotowane na parze. Wtedy składniki odżywcze zawarte w warzywach czy mięsie nie przedostają się do wody, ale pozostają właśnie w tych potrawach, które następnie zjemy. Dzięki wykorzystaniu pary danie nie staje się suche, ale pozostaje smakowicie soczyste.
Ogromną zaletą gotowania na parze jest również sposób, w jaki przyprawiamy tego rodzaju potrawy. Większość Polaków posiada spore tendencje do nadużywania soli. W przypadku potraw przyrządzanych na parze można zrezygnować z tej przyprawy. Warzywa lub mięso można posolić już po podaniu, dzięki czemu użyjemy znacznie mniej soli.