Gotowanie bez soli
1 vote, 5.00 avg. rating (95% score)

Kuchnia każdego kraju posiada różnego rodzaju cechy charakterystyczne. Kojarzymy zioła i przyprawy, a także techniki przyrządzania właściwe dla różnych państw. Niestety, niektóre z nich można uznać za nawyki kucharzy z danego kraju. W przypadku Polaków bez wątpienia będzie to używanie nadmiernej ilości soli.
Warto pamiętać, że wykorzystywanie właśnie tej przyprawy w nadmiarze może skutkować licznymi chorobami, szczególnie tymi związanymi z układem krążenia. Lepiej z wyprzedzeniem zrezygnować z nadmiaru soli niż później martwić się o skutki jej użytkowania. Boisz się, że gotowane przez ciebie potrawy staną się mdłe? Spróbuj zastąpić wszechobecną sól rozmaitymi ziołami. Ich intensywny smak i aromat nie pozwoli ci zauważyć, że obiad nie jest wystarczająco słony.
Rezygnując z soli, szybko zaczniesz doceniać również inne smaki. Zaczniesz bardziej się starać, by dania były bardziej pikantne, kwaśne czy słodkie. Większą uwagę będziesz również przykładać do tworzenia zróżnicowanych kompozycji, co pozytywnie wpłynie na twoje umiejętności kulinarne.