Dyniowe mojito
1 vote, 5.00 avg. rating (94% score)

Dyniowe mojito jest na czasie!

Sezon na dynie jeszcze się nie skończył. Warto wykorzystywać produkty sezonowe również do drinków. Dynia w tym mojito jest w postaci puree, które bardzo łatwo zrobić! Wystarczy upiec dynie i zblendować miąższ. Jest to bardzo orzeźwiający drink więc polecam go na trochę cieplejsze dni, ostatnio na zewnątrz było +15 stopni więc WARTO! Tradycyjne mojito jest na rumie, jeżeli nie przepadacie można go zastąpić czystą wódką. Dyniowe mojito bardzo dobrze smakuje z dyniowymi przekąskami.

Potrzebujesz:Dyniowe mojito

– 40 ml rumu

– pół limonki

– 3 łyżeczki cukru trzcinowego

– 2-3 łyżki puree dyniowego

– 150 ml wody gazowanej

– lód kruszony

Sposób przygotowania:

Kroimy limonki w ćwiartki.

Wsypujemy cukier trzcinowy na limonki.

Ugniatamy porządnie limonki z cukrem trzcinowym aby wycisnąć jak najwięcej soku.

Rwiemy miętę i wrzucamy do środka.

Czas na dynię. W zupełności wystarczą 2-3 łyżki stołowe puree.

Odmierzamy 40 ml rumu -najlepiej białego.

Dodajemy lód kruszony na wierzch.

Dopełniamy wodą gazowaną.

Mieszamy wszystko dokładnie.

I na koniec ozdabiamy miętą

Tak oto prezentuje się dyniowe mojito! Drink został zrobiony dzięki uprzejmości Bistro na Językach. Zachęcamy do próbowania, zmieniania składników i wymyślania własnych kompozycji!

Pamiętaj – pij odpowiedzialnie.

Adam i Klaudia