Dotyk a smak

0
544

Dyskusja nad rolą węchu i wzroku w procesie jedzenia jest dość popularna. Co prawda ,oczywiście to nasz przede wszystkim nasz język decyduje o tym czy coś nam smakuje, jednak te dwa zmysły również nie są bez znaczenia. Z tą teorią pewnie zgadza się większość ludzi. Bo przecież wygląd i zapach serwowanego dania zachęcają nas do spożycia, bądź też odpychają od zjedzenia. Natomiast jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o dotyk? Czy kulinaria uwzględniają go w jakikolwiek sposób? Czy ma on jakiekolwiek znaczenie dla tego, czy jemy potrawę chętnie, czy raczej z przymusu? Z pozoru nie ma żadnego wpływu. Z reguły przecież, nie dotykamy w ogóle jedzenia które bierzemy do ust. Tak przy najmniej nakazują zasady dobrego wychowania, aby używać noża i widelca. Jednakże, czy o wyborze warzyw i owoców które kupujemy, oprócz tego jak wyglądają i pachną, nie decyduje także to czy są twarde lub miękkie? Bez wątpienia zgodzisz się, że tak jest. Ponadto, język oprócz smaku odczuwa także dotyk. Faktura spożywanej potrawy decyduje o tym, czy jest ona przyjemna dla języka, czy raczej nie bardzo.