Domowa pizza

1
459

Lubisz tradycyjną włoską pizzę, ale niestety ceny w restauracjach nie pozwalają Ci często cieszyć się jej smakiem? Nie musisz zdawać się na mrożonki sklepowe. Możesz pyszną pizzę zrobić samemu w domu. Jak? Wykorzystując dobry przepis, jaki podają polskie kulinaria.
Najpierw musisz z mąki, drożdży odrobiny oliwy, mleka i wody zagnieść ciasto, które będzie miękkie i idealnie odchodziło do rąk. Takie ciasto przykrywa się ściereczką i pozostawia do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ciasto dzieli się i rozwałkowuje na tyle porcji, ile pizzy chcemy mieć. Układa się je też na przygotowane, wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Musi ono być cienko rozwałkowane, gdyż przez kolejne 30 minut znów będzie pozostawało do wyrośnięcia. Gdy tych 30 minut już upłynie, możemy ciasto wysmarować pastą pomidorową i wyłożyć na nie pokrojone w drobne kawałki produkty. Kto, co lubi. Dla miłośników sera poleca się na sam spód na pastę położyć jedną jego warstwę, a na wierzch pozostałych produktów drugą. I wystarczy upiec.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.