Cytrynówka

0
926

Wielu z nas uwielbia domowe nalewki, dlatego chętnie podejmuje się ich samodzielnego przygotowania. Cytrynówka jest dobrą alternatywą, dla osób lubiących słodkie wyroby alkoholowe. Przepisów na domową cytrynówkę możemy znaleźć wiele, z których najlepszą można przygotować, wykorzystując do tego procesu jedynie trzynaście cytryn. Do jej przygotowania należy zorganizować pół kg cukru, oraz pół litra wody i spirytusu o zawartości 96% alkoholu. Przygotowanie nalewki rozpoczynamy od odparzenia cytryn, czyli przelania ich gorącą wodą, następnie cienko obieramy je ze skórki i kroimy każdą na osiem części. Przelewamy wrzątkiem słoik służący jako naczynie do przechowywania naszego napoju alkoholowego i układamy w nim cząstki cytryn, które zasypujemy cukrem i odstawiamy na cztery dni. Nasze cytryny leżakując puszczają sok. Wówczas należy sprawdzać czy nie rozwija się w nich chorobotwórcza pleśń. Gdy wszystko jest w porządku, po upływie tego czasu, powstały sok odsączamy na durszlaku i zlewamy go do ładnego pojemnika dodając równocześnie spirytus a następnie wodę. Smacznego!