CEZAR-CHRUPIĄCA SAŁATKA

0
519

Składniki:

2 sałaty rzymskie
3 ząbki czosnku
1\4 szklanki oliwy
Pół szklanki pokrojonej w kosteczkę bułki
Pół szklanki startego parmezanu
2 jajka
Kilka kropel sosu Worcestershire
Sól
Pieprz
Sok z cytryny

Wykonanie:

Sałatę umyć i osuszyć, włożyć do lodówki na 15 minut.
Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z oliwą (2 łyżki) i wymieszać z pokrojoną bułką. Tak przygotowaną bułkę rozsypać na blaszce i zrumienić w piekarniku.
Jajka włożyć do wrzątku i gotować 1 minutę (żółtko i część białka ma być płynna), ostrożnie obrać.
Sok z cytryny rozetrzeć z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać sos, jajka i utrzeć dolewając resztę oliwy. Sałatę posypać grzankamii startym parmezanem, a następnie polać sosem (można dodać pokrojone w paski pieczone mięso z kurczaka).